အျပိဳင္ အဆိုင္ အနိုင္ ဆိုတဲ့ ေခတ္ၾကီးမွာ တဦးထက္တဦး ထူးရေလေအာင္ ၊ တမ်ိဳးထက္တမ်ိဳး မရိုးရေလေအာင္ ၊ယွဥ္ ျပိဳင္နည္းေတြ စံုလို့ပါပဲ ။အၾကီးဆံုး ၊ အေသးဆံုး၊ အရွည္ဆံုး၊ အျမင့္ဆံုး၊ အပုဆံုး၊ အလွဆံုး၊ အဝဆံုး..စသျဖင့္ ဆံုး တကာ့ ဆံုး ေတြ ျပိဳင္ၾကေလတယ္ ။
ု“ငရုပ္ ( ျငဳပ္ ) ဆို စပ္မွ ၊ တရုပ္ဆို ကပ္မွ” ။ မပူ မစပ္ရင္ ျငဳပ္ လို ့ မဆိုနိုင္ သလို ကပ္တီးကပ္ဖဲ့ မလုပ္တဲ့သူကုိ တရုပ္ လို ့ မေခၚနိုင္ ေလာက္ပါဘုူး ။( တရုပ္ေတြၾကားထဲ အေနမ်ားလာေတာ့ ဒီလိုပဲ ျမင္မိပါတယ္၊ ကိုယ္တိုင္လည္း ကပ္တီးကပ္ဖဲ့လုပ္၊ ကပ္သီးကပ္သပ္ေျပာနဲ့ ေပါ့ ) ။ ခုေခတ္မွာ မစပ္ေသာျငဳပ္ ၊ ခ်ိဳေသာျငဳပ္ မ်ား ၊စိမ္းပြပြ ျငဳပ္ခ်ိဳမ်ား ရွိပါတယ္ ။သူ့ကိုေတာ့နာမယ္သာ ျငဳပ္ တြင္ ေပမဲ့ ျငဳပ္ စာရင္းထဲ့ မထဲ့ခ်င္လွပါဘူး။ျငဳပ္သီးစားမွေတာ့ စပ္မွာမေၾကာက္နဲ့ေပါ့ေနာ္ ။( ေခြးျဖစ္မွေတာ့ ဟိုဒင္းမေၾကာက္နဲ့ ဆိုသလို ... )။
ဟိုးအရင္ ငယ္ငယ္တံုးက ထင္ခဲ့တာ အိျႏၵိယ လူမ်ိဳးေတြပဲ အစပ္စားနိုင္ၾကတယ္ လို့ေလ။ ခုေတာ့ အသားနီစပ္ ေရႊေရာင္ဆံပင္ ေတြ လည္း စပ္တကာ့ စပ္တာေတြ စားနိုင္ၾကေပတာကိုး လို ့အသိတမ်ိဳးတိုးရျပန္ပါျပီ ။
ဘာတဲ့..တေန ့က သတင္းထဲမွာ ၾကားလိုက္ ေတြ ့လိုက္ရတာ.အစပ္ျပိဳင္တာ တဲ့။ အစပ္ဆံုး ျငဳပ္ တဲ့ေလ ။အစပ္စားနိုင္တဲ့သူ အစားနိုင္ဆံုးသူ ျပိဳင္ပြဲေတြက သပ္သပ္ပါ ။ ခုဟာက ကမာၻ အစပ္ဆံုး ျငဳပ္ ကို စမ္းသပ္တာပါ ။
အစပ္တိုင္းတဲ့ စံညႊန္းယူနစ္ ကို (SHU = scoville heat units) လို့ ေခၚျပီးဓါတုေဗဒနည္း နဲ့ ဓါတ္ခြဲစမ္းသပ္ထားတဲ့ စံညႊန္းပါပဲ ၊
ယခုေလာေလာဆယ္မွာ ကမာၻ့ အစပ္ဆံုး ျငဳပ္ အေနနဲ့ ၾသစေၾတးလ်နိူင္ငံ မွာ စိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့ Trinidad Scorpion Butch T Chilli က 1,463,700 SHU ျဖင့္ စံခ်ိန္တင္သြားနိုင္ခဲ့ပါတယ္။
အရင္က အစပ္ဆံုးစံခ်ိန္တင္ထားတဲ့ Naga Viper pepper ကေတာ့ 1,382,118 SHU နဲ့ ေနာက္ေကာက္က်သြားပါျပီ ။
ဘာဘီက်ဴးဆိုင္၊စားေသာက္ဆိုင္ေတြ အိမ္ေတြမွာ အသံုးမ်ား ၾကတဲ့ Tabasco sauce (HP Sauce ) ေတြမွာေတာ့ အစပ္ယူနစ္ 30,000–50,000 SHU သာ ပါရွိပါတယ္ ။ အဲ့ဒီ Tabasco sauce ၂ ပုလင္းကို စကၠန့္ ၃၀ အတြင္းကုန္ေအာင္ေသာက္ျပ နိုင္သူတေယာက္ရဲ့ ဗီဒီယို ဖိုင္က ဒီမွာ ရွိပါတယ္။
အစပ္စားနိုင္တဲ့သူမ်ားရွိသလို (လံုးဝ)မစားနိုင္သူမ်ား လည္းရွိၾကေတာ့ မၾကာခင္ေလးတင္က လြမ္းလိုက္ရတဲ့ ေရႊသၾကၤန္ နဲ့ မုန့္လံုးေရေပၚ ထဲမွ ျငဳပ္သီးထဲ့ျပီး အခ်င္းခ်င္းစၾက ေနာက္ၾကတာေတြ ျပန္ေတြးမိလိုက္ပါေသးတယ္ ။ ျငဳပ္သီးမိျပီး ရွဴးရွဴးရွဲရွဲ ျဖစ္ေနသူမ်ားကိုၾကည့္ျပီး ရယ္ၾက ေပ်ာ္ၾကတာေတြ ေရာေပါ့။
အစပ္စားသူ ၾကိဳက္သူ မ်ား အဖို့ ေတာ့ အစပ္မပါရင္ ထမင္းစား မျမိန္ဘူး လို့ေတာင္ထင္ၾကေသးတယ္။ မၾကိဳက္သူမ်ားကလည္း အစာအိမ္ထိခိုက္မယ္၊ လိပ္ေခါင္းထြက္မယ္ ဆိုျပီး အစပ္ဆို ေဝးေဝးက ေရွာင္ၾကတယ္ေပါ့။
တကယ္ဆိုရင္ေတာ့ ျငဳပ္သီးမွာလည္း ေကာင္းနိုးရာရာေလးေတြ ရွိပါတယ္ ။ ဗီတာမင္ နဲ့ သတၱဳဓါတ္မ်ားစြာပါတဲ့့ အတြက္ အဟာရ ျဖစ္ေစျပီး က်န္းမာေရးနဲ့ ညီညြတ္ေစတဲ့ ပမာဏ အတိုင္းအဆနဲ့ ခ်င့္ခ်ိန္စားသံုးပါက အက်ိဳးရွိနိူင္ပါတယ္ ။ သူ ့မွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္ နဲ့ သတၱဳဓါတ္ေတြကို အတိအက် ေျပာရမယ္ ဆိုရင္ ျငဳပ္ ၁၀၀ ဂရမ္ မွာ ပါဝင္တဲ့ တေန ့တာ သတ္မွတ္ခ်က္ရာႏွဳန္းေတြ(in % of Recommended daily allowance) မွာ-
ဗီတာမင္ စီ(Ascorbic acid) -၂၄၀ %
ဗီတာမင္ ဘီ ၆ (Pyridoxine)- ၃၉%
ဗီတာမင္ ေအ - ၃၂ %
ဗီတာမင္ ေက-၁၁.၅%
ဗီတာမင္ အီး- ၄.၅%
သံဓါတ္ - ၁၃%
ေၾကးနီဓါတ္ ( copper ) ၁၄%
ပိုတက္စီယမ္( potassium) ၇% စသျဖင့္ ပါဝင္ပါတယ္။
ဒီဓါတ္ေတြဟာ ေသြးေၾကာ၊ အေရျပား၊ အာရံုေၾကာ၊ အရိုး၊ ခႏၶာကိုယ္အဂၤါ တည္ေဆာက္မွဳ ၊ခိုင္မာမွဳ ၊ ဓါတ္တိုး ဓါတ္ျပဳမွဳ တို ့အတြက္ မရွိမျဖစ္အေရးၾကီးပါတယ္။
ုျငဳပ္ ၁၀၀ ဂရမ္စားရင္ စြမ္းအား ၄၀ ကီိလိုကယ္လိုရီ Kcalရမွာ ျဖစ္ျပီး ၊အဟာရ ရာႏွဳန္းအေနနဲ့
ကစီဓါတ္ ၇ % ၊ အသားဓါတ္ ၃ % ၊ အဆီဓါတ္ Total Fat ၂ % ၊ အမွ်င္ဓါတ္ ၃% ၊ ပါဝင္ျပီး
အမ်ားေၾကာက္ၾကတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (လံုးဝ) မပါဝင္ပါဘူး Cholesterol -0% ေပါ့ ။ ဒါေၾကာင့္ တခ်ိဳ ့က ယူဆၾကတယ္။ ျငဳပ္သီးစားရင္ ပိန္တယ္ တဲ့ ။ ျငဳပ္စားျပီးဝိတ္ခ် နိုင္တယ္တဲ့ ( ျငဳပ္သီးခ်ည္း စားျပီး ဝိတ္ခ်ဖို ့ ဆိုတာကေတာ့ မျဖစ္နိုင္ပါဘူး ေလ၊အဟာရ မွ်တေအာင္ေတာ့ တျခား အစားအစာ ေတြနဲ့ တြဲဘက္စားသံုးရမွာပါ) ။( ထမင္းတလုပ္၊ ျငဳပ္သီးစိမ္း တကိုက္၊ ဆားနဲ့ တို ့ျပီး စားေလ့ရွိၾကတဲ့ အိျႏၵိယလူမ်ိဳးမ်ား ၊ အမ်ားအားျဖင့္ ပိန္ပိန္ပါးပါး ျဖစ္ေနၾကတာ အာဟာရ ခ်ိဳတဲ့တာေၾကာင့္လား၊ ကိုလက္စထေရာ မပါတဲ့ ျငဳပ္ေၾကာင့္လား ဆိုတာလည္း စဥ္းစားစရာပါပဲ )။
အဆီက်ေအာင္၊ ပိန္ေအာင္ လိမ္းၾကတဲ့ ခရင္(cream) ေတြမွာလည္း ျငဳပ္ဓါတ္ကို ထဲ့သြင္းအသံုးျပဳၾကတာေတြရွိပါတယ္။ ျငဳပ္ရဲ့ အပူဓါတ္က အဆီကို ေျခဖ်က္နိုင္စြမ္းရွိတယ္လို့ ေျပာၾကပါတယ္ ။ ဒါေပမဲ့ တန္ေဆး လြန္ေဘး ဆိုတဲ့အတိုင္း၊ လွခ်င္လြန္း၊ အဆီခ်ခ်င္လြန္းလို့ အဲ့ဒီ ခရင္ေတြ အလြန္အကၽြံလိမ္းျပီး အေရျပားအပူေလာင္သြား၊ အလာဂ်ီျဖစ္သူမ်ားလည္း အမ်ားၾကီးရွိလို့ သတိျပဳဖို့ လိုပါတယ္။တခ်ိဳ့မ်ားဆို ဗိုက္သားျပင္ အဆီေခါက္ေပၚမွာ ခရင္ေတြလိမ္းျပီး အပူဓါတ္ ၾကာၾကာထိန္းထားနိုင္ေအာင္ ဆိုျပီး ပက္ကင္လုပ္တဲ့ပလပ္စတစ္ပါးပါးေလးေတြ အထပ္ထပ္ ပတ္ျပီးအၾကာၾကီး ထားေတာ့ အထဲမွာ ေခၽြးပ်ံ ျပီး အေရျပားေတြ မီးေလာင္ဖုလို ထြက္လာ၊ အနာေတြျဖစ္ၾကတာလည္း ရွိပါေသးတယ္ ။
ထို့နည္းတူစြာပဲ ျငဳပ္အပါအဝင္ အပူ အစပ္ ေတြ အလြန္အကၽြံ စားသံုး မိရင္ေတာ့ အာခံတြင္း၊လည္ေခ်ာင္း၊ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း နံရံ ေယာင္ယမ္း အနာျဖစ္ျခင္း၊ မ်ား ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ျငဳပ္သီးထဲမွာ ပါတဲ့ မွိဳတမ်ိ္ဳး aflatoxin (fungal mold)ေၾကာင့္ အသည္း ေရာဂါ (ကင္ဆာ)လည္း ျဖစ္ေစနိုင္တာ မို ့ မွိဳ မတက္တဲ့ျငဳပ္ ကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးဖို ့၊ ေရျဖင့္စင္ၾကယ္ေအာင္ေဆးဖို ့အေရးၾကီးပါတယ္ ။
--------------------------------------------------------------------------------------------------------ၾသစေၾတးလ်မွာ စိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့ ကမာၻ့ အစပ္ဆံုး Trinidad Scorpion Butch T Chilli ျငဳပ္ပင္ နဲ့ ျငဳပ္သီးမ်ား
(ေအာ္ဇီေတြစားျပတဲ့ ျငဳပ္သီးစပ္စပ္ )။ တျခား ဗီဒီယို ဖိုင္တခုထဲမွာ ေတာ့ ျငဳပ္သီးအစပ္လြန္လို့ ႏွဳတ္မထိန္းနိုင္ပဲ ..S** t ေတြ ၊ F** k ေတြ ေျပာတဲ့အထိ ရုပ္ပ်က္ဆင္းပ်က္ပါပဲ။
---------------------------------------------------------------------------------
အခ်ပ္ပို @ -
ျပိဳင္စရာ ရွားလို့ အစပ္ခ်င္းျပိဳင္ၾကတာေတြ ေတြ ့လုိက္ရေတာ့၊ အညစ္ျပိဳင္ပြဲၾကီး က်င္းပေပးမယ္ဆိုရင္ ေခသူမဟုတ္ေသာ ေရႊျပည္ၾကီး မွ လူတစုက ကမာၻ ့စံခ်ိန္တင္နိုင္မယ္လို ့ ထင္မိတယ္ ။ထင္တာ မဟုတ္ ။ ေသခ်ာေပါက္ အျပတ္အသတ္ ပက္ပက္စက္စက္ ကို အနိုင္ရမွာပါပဲ ။
Ref:
-http://thepepperseed.com/peppers/the-worlds-hottest-chilli-pepper-trinidad-scorpion-butch-t/
-http://www.nutrition-and-you.com/chili-peppers.html
10 comments:
ၿငဳပ္သီးေတြကလဲ လွလိုက္တာ... ကိေရ...ေသခ်ာတယ္... အညစ္ၿပိဳင္ပြဲဆိုရင္ သူတို႔ေတြ ၿပိဳင္ဘက္မရွိပထမရမွာ....
မကိေရ
ၿငဳတ္သီး ကေတာ႔ ႀကိဳက္တယ္ မပါရင္ ထမင္းစားမဝင္ဘူး
ၿပိဳင္ပြဲထဲေတာ႔ စာရင္းမသြင္းလိုက္နဲ႕ေနာ္
ခင္တဲ႕
ေရႊစင္ဦး
ၿငဳတ္သီး ကေတာ႔ ႀကိဳက္တယ္
ထမင္းပဲစားစားမုန္႔ဟင္ခါးပဲစားစား
အသုတ္ပဲစားစားပါကုိပါမွ
ေက်းဇူးပါရွင္။
ဆြဲခ်က္ကေတာ့ အားရစရာၾကီး . . .
အရင္ကေတာ့ ငရုပ္သီးကို သိပ္မၾကိဳက္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ပိန္ေနတာ ထင္တယ္။ အခုေနာက္ပိုင္း ရေအာင္ စားရင္းနဲ႔ ၾကိဳက္လာတယ္။ အခုေတာ့ စပ္စပ္ေလး စားရတာ ခံတြင္းေတြ႕ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မ်ား ဝလာတာလား မသိ။
အင္းေလ..
ကြ်န္ေတာ္တို ့မ်ိဳးက အစပ္မ်ိဳးပဲ။
လူတိုင္းအစပ္ၾကိဳက္ၾကတာ။လူၾကီးေတြဆို
ပိုေတာင္အစပ္ၾကိဳက္ေသး။
ေပါက္ေဖာ္ေတြနဲ ့ စပ္ ေနတာေလ..။
အဲ.. ေဘးေရာက္သြားလို ့ ရပ္ၿပီ...
ျမန္မာႏိုင္ငံ စစ္ကိုင္းတိုင္းအထက္ပိုင္းဘက္မွာလည္း ငရုပ္သီးတစ္မ်ိဳးရွိတယ္ ေရႊလွံဘုိလို႕ေခၚၾကတယ္
ငရုပ္သီးတစ္ေတာင္႔ကို လနဲ႔ခ်ီ စားလို႕ရတယ္ဆိုဘဲ
သိပ္စပ္လြန္းေတာ႔ ဟင္းအိုးထဲ ခပ္ရင္ေတာင္ ငရုပ္သီးေတာင္႔ေလးကို ၾကိဳးနဲ႔ခ်ည္ျပီး အိုးထဲခနထည္႕ ျပီးရင္ ျပန္ဆယ္ ယူလိုက္ျပီး မီးဖိုနံရံမွာ ျပန္ခ်ိတ္ထား။ လိုတဲ႕အခ်ိန္တိုင္း ခုလို ဟင္းအ္ိုးထဲ ထည္႔ထည္႔စား ဆိုဘဲ
ျမင္ေတာ႔ျမင္ဖူးတယ္။. စမ္းေတာ႔ မစမ္းၾကည္႔ခဲ႔ဖူးဘူး ပုပုေသးေသးေလးပါဘဲ
ဒီကေတာ႕ ငရုပ္သီးသိပ္ၾကိဳက္
စားသမွ်ဟင္း ငရုပ္သီးပါတယ္ း)
ၾကည့္ရင္းေတာင္ ၾကက္သီးထတယ္ .. :D
ဒီမွာလည္းရတယ္ အဲ့လို ငရုပ္သီးမ်ိဳး
အရမ္းစပ္တယ္ စားျပီးရင္ ရင္၀မွာလာပူျပီ
ဗိုက္ေအာင့္ေစတယ္ မစားတာအေကာင္းဆံုးပဲ
က်မက အရမ္းစားလို႔ ခုခ်ိန္မွာ ေလနာျဖစ္ေနတာ
က်ေနာ္ တို႕အညာမွာ လဲ ေရႊအပ္ သီး ဆိုတာရွိတယ္။ ကိုင္းငရုတ္ လိုပါပဲ။ စပ္တယ္တအား။
ေက်းဇူးပဲ Kiki ေရ ျငဳပ္သီးက အက်ိဳးရွိမွန္းေတာ့သိတယ္။ ဒါေပမဲ့ ျငဳပ္သီးမွာ ဒီေလာက္အဟာရ ျပည့္စံုမွန္းေတာ့ အခုမွပဲသိရတယ္။ ငရုပ္သီးက ကင္ဆာကိုလည္း ကာကြယ္တယ္ဆိုတာ Public Health in Myanmar က ပို႔စ္တခုမွာလည္း ဖတ္ဖူးတယ္။ ျဖစ္လည္းျဖစ္ႏိုင္တယ္ ကင္ဆာျဖစ္တယ္ဆိုတဲ့လူ အေတာ္မ်ားမ်ား ေတြ႔ဖူးသေလာက္ေတာ့ ျငဳပ္သီးႀကိဳက္တဲ့သူေတြ မဟုတ္ဘူး။ ကၽြန္မကေတာ့ ျငဳပ္သီးမပါရင္ ထမင္္းစားလို႔ မတင္းတိမ္တတ္ေတာ့ အဲဒါေကာင္းတဲ့ အလားအလာပဲ။
Post a Comment