ဝမွာေၾကာက္ေသာ အလွၾကိဳက္ ေခတ္မွီ ပ်ိဳပ်ိဳ ကိုကို ဦးဦး ေဒၚေဒၚတို ့ ၊ အဆီတထပ္ အသားတထပ္ ဝက္ ၾကက္ ဘဲ အမဲ သားမ်ား ကို ေရွာင္ကြင္းျပီး အဆီနဲနဲ အသားမ်ားမ်ား ေတြကို ေရြးခ်ယ္ စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္ ။ အဲ့ဒီ အဆီမထူအသားေတြက အဆင္းလွ အျမင္လွ သလို ေစ်းေတြ လည္း ပိုလွၾကပါေပတယ္ ။ ေစ်းၾကီး မွ အေကာင္းထင္သူအေကာင္းၾကိဳက္ေတြ အတြက္ စိတ္တိုင္းက် ေစဖို ့့ တနည္းအားျဖင့္ ေရာင္းအား သြက္ေစဖို ့ ၊ စီးပြားေရးသမားေတြကလည္း ၾကံဖန္ ၾကိဳးစားေပးၾကတယ္ ။ဒါေတြရဲ့ ေနာက္ဆက္တြဲ အေၾကာင္းအရာေလးမ်ားကို သိခ်င္သပ ဆိုရင္ေတာ့.....
ဟိုးယခင္တည္းက ၾကက္ ေမြးျမဴေရးလုပ္သူေတြဟာ ၾကက္ေတြ ၾကီးထြားႏွဳန္းျမန္ေအာင္ ၊ အသား တိုးေအာင္ ဆိုျပီး ေဟာ္မုန္းပါတဲ့ေဆးေတြ ကို အစားအစာထဲ ထည့္ ေကၽြးၾကတယ္ ။ ေဟာ္မုန္းေဆးေတြ ထိုးေပးၾကတယ္ ။ဒီေတာ့ အခ်ိန္တိုတို အတြင္းမွာပဲ ဒီၾကက္ေတြ ၾကီးထြားလာၾကလို ့ ေစ်းကြက္ ျမန္ျမန္ပို ့ ၊ ေငြ ျမန္ျမန္ေပၚ ၊ မ်ားမ်ား ျမတ္ၾကတာေပါ့ ။ စီပီၾကက္ေခၚတဲ့ ေမြးျမဴေရးၾကက္ေတြ လွမွလွ ၊ ဒါေပမဲ့ အသားက ပြစိစိ ၊အခ်ိဳဓါတ္က ေပါ့ရႊတ္ရႊတ္၊ အေရခြံေအာက္မွာ အဆီေတြ ခပ္ထူထူ နဲ့ ၊စားလို ့ေတာ့ သိပ္မေကာင္းလွ ။အရသာ ပိုမခ်ိဳေပမဲ့ ေရာင္းေစ်းက အိမ္ၾကက္ ေတြနဲ့စာရင္္ ပိုခ်ိဳ ေတာ့ ဒီ စီပီၾကက္ေတြေမြးတာ ေခတ္စားလာတယ္ ။ ၾကက္ေၾကာ္ (fried chicken) ဆိုင္ေတြလည္း ခုဆို တေန ့တျခား ပိုမ်ားလာျပီး စီပီၾကက္ေတြရဲ ့ အေရးပါမွဳက ၾကီးထြားလာခဲ့တယ္ ။ဒီလိုၾကက္ေၾကာ္ေတြ အစားမ်ားတဲ့ ကေလးသူငယ္အမ်ားစုဟာ အဝလြန္ျခင္း နဲ့ အရြယ္မတိုင္မီ ရင္သားၾကီးထြားျခင္း၊ အသက္ငယ္ငယ္ျဖင့္ပင္( မိန္းကေလးမ်ားကအသက္ ၈ ႏွစ္၊ ေယာက်ာၤးေလးမ်ားက အသက္ ၉ ႏွစ္ မတိုင္မီွ) အရြယ္ေရာက္ လကၡဏာမ်ားရွိလာျခင္း precocious puberty(လူပ်ိဳ၊အပ်ိဳ ျဖစ္ ျမန္လာျခင္း) တို့ ေတြ ့ၾကံဳလာၾကရပါတယ္။
ဒီပံုကေတာ့ အသားတိုးေဆးသံုးထားတဲ့ ဘဲငန္း ( ဘယ္ဘက္ျခမ္းမွ ) နဲ့ ေဆးမသံုးထားတဲ့ ဘဲငန္း (ညာဘက္ျခမ္းမွ ) တို ့ကို ယွဥ္ျပထားတာပါ ။ညာဖက္ျခမ္းက ဘဲငန္း ရင္အုပ္မွာ အရိုးေငါေငါ ထြက္ေနပါတယ္။ဘယ္ဘက္ျခမ္းကေတာ့ အသားဆူဆူျဖိဳးျဖိဳးရွိပါတယ္။
ေနာက္ပိုင္းက်ေတာ့ က်န္းမာေရးအသိေတြ ပိုမ်ားလာတယ္ လို ့ပဲ ယူဆရေလမလား ။ စီပီၾကက္ ကို စားတဲ့အခါမွာ အေရခြံေတြ ဖယ္ျပီး ႏႊာျပီးစားတဲ့သူေတြလည္း မ်ားလာတယ္။ အသားနဲေပမဲ့ အရသာ ရွိျပီး အဆီ နဲတဲ့ အိမ္ၾကက္ေတြ ကိုပဲ ေစ်းပိုၾကီးေပမဲ့ စားသံးုတဲ့သူေတြ လည္းရွိပါတယ္ ။
ထို ့နည္းတူစြာပဲ ဝက္ရဲ ့ အေရးပါမွဳ ၊ အေရာင္းသြက္မွဳ ဟာ လည္း အဆီ နဲ မ်ား ေပၚတည္ျပီး ေစ်းကြက္မွာ ကြာသြားၾကတယ္ ။ အသားတိုးဝက္ေတြ ပိုေမြးလာၾကတယ္ ။ ဒါေပမဲ့ ဝက္စာ ၾကက္စာ ေစ်းေတြကလည္း ဒီေရလို တေျဖးေျဖး ျမင့္လာတာမို ့ေစ်းသက္သာမဲ့ အရာေတြ အစားထိုး ေကၽြးလာၾကတယ္ ။ အဆီ နဲ ျပီး အသားတိုးေစဖို ့( Lean mass မ်ားေစဖို ့ ) ဝက္စာၾကက္စာ ေတြထဲ ေဆးတခ်ိဳ ့ကို ထည့္သြင္း ေရာေႏွာ လာၾကတယ္။ ဒီေဆးေတြ ထဲမွာ အသံုးမ်ားတာ ေတြကေတာ့ Salbutamol နဲ့ Ractopamine ဆိုတဲ့ေဆးေတြပါပဲ ။
အဲ့ဒါ ဘာေဆးေတြလည္း ဆိုေတာ့ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ မွာ သံုးရတဲ့ ေလျပြန္က်ယ္ေစတဲ့ ေဆး ( Bronchodilator-beta agonist )ေတြျဖစ္တယ္။Salbutamol ကို Ventolin အေနနဲ့ လူသိမ်ားပါတယ္ ။ Ractopamine ကိုေတာ့ ခုေနာက္ပိုင္းမွာ ရင္ၾကပ္ပန္းနာလူေတြအတြက္ အသံုးမျပဳၾကေတာ့ပါဘူး ။ ( လူေတြမွာ မသံုးပဲ တိရစာၦန္ေတြ အစားအစာမွာ ထဲ့သံုးဖို့ေတာ့ ခြင့္ျပဳထားတဲ့နိုင္ငံမ်ား ရွိတာေၾကာင့္ တိရစာၦန္အခြင့္အေရး ( Animal rights ) ကို အေလးထားသူတခ်ိဳ့ကလည္း ဒီေဆးနဲ့ ပတ္သက္ျပီး အေျခအတင္ျဖစ္မွဳမ်ား ရွိလာပါတယ္။
တကယ္လို့ ဒီေဆးေတြ ကို အသားတိုးေဆးအေနနဲ့ သံုးထားတဲ့ ၾကက္၊ဘဲ၊ဝက္၊အမဲ စတဲ့ အသားမ်ားကို အတိုင္းအတာတခုထက္ လြန္ကဲစြာ စားသံုးမိသူေတြမွာ ၊ ရင္တုန္၊ နွလံုးခုန္ျမန္၊ ေသြးေပါင္ခ်ိန္တက္၊ ေမာပန္း၊ အသက္ရွဳမဝ၊ နားအူ၊ ေခါင္းမူး၊ေခါင္းကိုက္၊ ရင္ဘတ္ေအာင့္၊ရင္ပူ၊ စိတ္လွဳပ္ရွားလြန္၊စိတ္ဂနာ မျငိမ္ျဖစ္၊ အစာမေၾက၊ပ်ိဳ ့ အန္၊ဝမ္းေလွ်ာ၊ ခႏၶာကိုယ္တခုလံုး မအီမသာျဖစ္၊ၾကြက္တက္၊ ၾကြက္သားမ်ား အလိုအေလွ်ာက္ တဆတ္ဆတ္တုန္ခါ၊ အိပ္မေပ်ာ္၊ ေခ်ာင္းဆိုး၊ လည္ေခ်ာင္း တစ္ဆို့ဆို့ ျဖစ္၊ ႏွာေခါင္းေသြးယို၊ အစရွိတဲ့ လကၡဏာ မ်ား ျဖစ္ေပၚလာတတ္ၾကပါတယ္ ။ ဆိုးဝါး ျပင္းထန္ပါက အသက္ရွဳၾကပ္ ၊ ရုတ္တရက္ ႏွလံုးခုန္ရပ္ျပီး အသက္ဆံုးရွံဳးေစပါတယ္။
Salbutamol ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ေဘးထြက္လကၡဏာေတြက Ractopamine ထက္ အဆ တစ္ရာမွ် ပိုျပင္းထန္ပါတယ္ တဲ့။ ဒီေဆးေတြက အပူခ်ိန္အေတာ္မ်ားမ်ားထိ ခံနိုင္ရည္ ရွိတာမို ့ အသားကို က်က္ေအာင္ခ်က္ေပမဲ့လည္း ေဆးအာနိသင္ေတြ ေပ်ာက္သြားဖို ့ သိပ္မလြယ္ကူေၾကာင္းလည္း သိရပါတယ္ ။
ဒီေဆးေတြ ပါတဲ့ အသားကို ဘယ္ေလာက္အတိုင္းအတာထိ စားမိရင္ ဒီလိုျဖစ္နိုင္သလည္း ဆိုတာကေတာ့ တနိူင္ငံနဲ့တနိုင္ငံ သတ္မွတ္ထားတဲ့ စံညႊန္းခ်င္း မတူၾကပါဘူး။
ဥေရာပနိုင္ငံအမ်ားစု၊ တရုပ္ နဲ ့ ထိုင္ဝမ္နိုင္ငံအပါအဝင္ နိုင္ငံေပါင္း ၁၆၀ မွာေတာ့ ဒီလိုေဆးေတြကို အသားတိုးေဆးအေနနဲ့ သံုးတာကို တရားဝင္ ခြင့္ျပဳမထားပါဘူး။
ဒါေပမဲ့ ကမာၻ့နိုင္ငံၾကီး ၂၆ နိုင္ငံ ( အေမရိကန္၊ ကိုရီးယား၊ ထိုင္း၊ မေလးရွား၊ ေဟာင္ေကာင္ စသည္တို ့ အပါ အဝင္ ) မွာ ေတာ့ Ractopamine ကို အသားတိုးေဆး အျဖစ္ အတိုင္းအတာ တခု ထိ ခြင့္ျပဳထားပါတယ္၊ ဥပမာ - မေလးရွားနိုင္ငံမွာ အသား အမ်ိ္ဳးအစားကို လိုက္ ျပီး ၁၀ မွ ၉၀ ppb ထိ ပါဝင္မွဳ ကိုအႏၱရာယ္ မျဖစ္ေစနိူင္ဘူးးလို့ သတ္ မွတ္ခြင့္ျပဳထားပါတယ္ ။အေၾကာင္းကေတာ့ ဒီေဆးရဲ့ ေသြးထဲမွာအာနိသင္ရွိေစတဲ့ အခ်ိန္အတိုင္းအတာ က ၄ နာရီမွ်သာရွိလို့ အခ်ိန္တိုအတြင္း မွာ ျပင္ပကို စြန့္ျပစ္ေစနိုင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္လို ့ ဆိုပါတယ္ ။ ဒါေပမဲ့ ဒီေဆးတန္ဘိုးက ပိုၾကီးျမင့္တဲ့ အတြက္ တရားဝင္ ခြင့္ျပဳ မထားတဲ့ ၊ ေစ်းသက္သာေစတဲ့ ေဆးမ်ိဳးကို အစားထိုး သံုးစြဲလာၾကတာ ေတြ ့ရပါတယ္။ အဲ့ဒါအတြက္ ဥပေဒ အရ ထိုက္သင့္သလို အေရးယူ ထိန္းခ်ဳပ္မွဳေတြ လုပ္ေနရပါတယ္။
၂၀၁၁ ႏွစ္ဦးပိုင္းက ထိုင္ဝမ္နိုင္ငံမွာစားသံုးဖို့ အေမရိကန္နိုင္ငံမွ တင္သြင္းလာတဲ့ အမဲသား ၂၂၈ ကီလို ကို က်န္းမာေရးဌာန က ဓါတ္ခြဲစစ္ေဆးၾကည့္ရာ မွာ အသားတိုးေဆး (瘦肉精)အျဖစ္သံုးထားတဲ့ Ractopamine(培林) ၅ ppb( 5 parts per billion ) ပါဝင္ေနေၾကာင္းေတြ့ရတဲ့ အတြက္ ဒီအသားေတြကို ေရာင္းခ်ဖို ့ ခြင့္မျပဳ ခဲ့ပါဘူး။
တခ်ိဳ့ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းရွင္ေတြကို ထိခိုက္ေစတဲ့ အတြက္ ၊ သတ္မွတ္ခ်က္ အတိအက် လုပ္ဖို့ အေျခအတင္ျဖစ္ရာမွာ တတ္ကၽြမ္းသူေတြ ေျပာၾကားခ်က္ အရေတာ့ ၆၀ ကီလိုအေလးခ်ိန္ရွိသူ လူတဦးဟာ အသားတိုးေဆး ၁ မွ ၂ ppb ပါတဲ့ အသားကို တေန့မွာ ၃၀ ကီလိုမွ ၆၀ ကီလို ထိ ကာလရွည္စြာ စားသံုးမွသာလွ်င္ ေဘးဥပါဒ္ ျဖစ္ေစနိုင္တယ္ လို ့ ေျပာပါတယ္။ ဒီေတာ့ ကာလအတိုင္းအတာ ဘယ္ေလာက္ထိ စားမွလည္းဆိုတာ ေသခ်ာ မတိက် သလို၊ လူတေယာက္က သူ ့ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ တဝက္ေလာက္ရွိတဲ့ အသားေတြကို ဘယ္လိုနည္းနဲ့ စားျဖစ္မလည္း ဆိုတာ ကလည္း မေရ မရာ ျဖစ္ေနပါေသးတယ္။
လွတာခ်ည္းပဲ ေရြးစားမလား၊ ဘယ္လိုအသားမ်ိဳးစားမလည္း၊ ယွဥ္ျပီးမွ ဆံုးျဖတ္နိူင္ပါတယ္။
ေရာင္းမေကာင္းတဲ့ ေစ်းသည္ခမ်ာမွာ ေတာ့..
ဒီေတာ့ အသက္ကို ဥာဏ္ေစာင့္ ဆိုသလို ၊ အဆီမပါ အသားလွလွ မ်ား စားသံုး အျပီး အထက္မွာ ေျပာထားတဲ့ ၊ လကၡဏာမ်ား တမ်ိဳးမ်ိဳး ခံစားလာရပါက၊ အသိနဲ့ယွဥ္ျပီး အခ်ိန္မေႏွာင္းေစပဲ တတ္ကၽြမ္းသူ ဆရာဝန္ က်န္းမာေရးဝန္ထမ္းမ်ား နဲ့ ျပသ ကုသမွဳ ခံယူသင့္ပါတယ္ ။ လွတာမက္ေတာ့ ညစာခက္မဲ့ အျဖစ္မ်ိဳးမွ လြတ္ကင္းေအာင္ သတိနဲ့ ယွဥ္ျပီး ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္နိုင္ၾကပါေစ။
Reference ။ ။
http://tw.nextmedia.com/applenews/article/art_id/33114941/IssueID/20110115
http://en.wikipedia.org/wiki/Ractopamine
http://www.ansc.purdue.edu/swine/porkpage/nutrient/paylean/ractopamine/sld001.htm
http://thestar.com.my/health/story.asp?file=/2006/11/5/health/20061105091851&sec=health
12 comments:
အဲဒါေၾကာင့္ က်ေနာ္ ဘယ္ၾကက္မွမစားတာ၊ ဖိနပ္စီးတဲ့ ၾကက္ပဲစားတယ္ ...ဟီး
ေက်းဇူးတင္တယ္အမေရ..
ကြ်န္ေတာ္ေတာင္ ဝယ္ရင္ “ ထူၾကီး ” ( ေတာ
ၾကက္. အဲ . အိမ္ၾကက္ ) ပဲ ရွာဝယ္တယ္။
ေစ်းၾကီးတယ္ဗ်ာ...။ ေၿခေထာက္လား၊ လက္ လား
မသိ.. မဲမဲ ၾကီး..။
ဟိုၾကက္ေတြက ခ်က္ရင္ခြ်ဲ တယ္ဗ်။ စားလို ့
မေကာင္းပါ...။
လူျပည္ေလာက ဤ ဌာန ၀ယ္ အစာေရရွား ဒုကၡိအတိ မ်ား၏။ မစားလဲ ေသ စားလဲ ေသမို႕ လွ်ာရင္းျမက္ျမက္ စားလွ်က္ပဲ သက္တမ္းမေစ့ခင္ ေန၀င္ခ်င္ပါေတာ့တယ္ကြယ္။
အသားမပါ မစားတတ္သူမို႔ . . .
မ်ား ဘာေတြ ေျပာေနေန. . .
မ်ားမၾကာ ထပ္စားလိုက္မယ္ . . .
ကိုင္း . . လာေလေရာ့ . .
ၾကက္ဆုိ စားမခ်င္ေတာ့ဘူး။
အိမ္ၾကက္ပဲ စားတယ္။
ခုေတာ့ ၾကက္စားရပါမ်ားလုိ႔လား မသိဘူး စားကိုမစားေတာ့တာ။ အီ.... း(
တို႔မ်ားကေတာ့ စားေကာင္းျပီးတာပဲကြယ္.. (တုန္တုန္ယင္ယင္..)
သက္သတ္လြတ္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ဖားဖားၾကီးလွလွၾကီးေတြ အေၾကာင္းလဲေျပာပါဦး....
ေက်းဇူးကိေရ... ဒီႏိုင္ငံက ခေလးေတြ အရြယ္ေရာက္ေစာၾကတာ အဲဒါေတြေၾကာင္႔ထင္ရဲ႕
ကၽြန္မကေတာ့ အသားစားရတာ ၿငီးေငြ႔လြန္းလို႔ ကုန္းကထြက္တဲ့အသား ဆိုလို႔ ဘာအသားမွကို မစားေတာ့တာ ၆ ႏွစ္ရွိၿပီ အဲဒါေၾကာင့္ အဲဒီအႏၱရယ္ေတြကို ပူစရာမလိုေတာ့ဘူး။ ပင္လယ္ကထြက္တဲ့ အသားအေၾကာင္းေတြလည္း ေရးဦးေနာ့္။ ဗဟုသုတေတြ မွ်ေ၀ေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
အင္း မကိေရ
အသားေတြေတာင္ မစားခ်င္ေတာ႔ဘူး လွလွ မလွလွ
ေက်းဇူးပါ
ေရႊစင္ဦး
ၾကက္သားဆို မုန္းေနတာၾကာၿပီ။
ျခင္းထဲက ၾကက္ေတြဆြဲထုတ္ၿပီး ကိုယ့္အေရွ႕မွာတင္... အဲဒီထဲက စိတ္ထဲ တမ်ဳိးျဖစ္တာနဲ႔ ၾကက္သားအစားနဲ သြားေတာ့တယ္။
ဟုတ္ပေနာ္.. သတ္သတ္လြတ္ေလးပဲ စားရေတာ့မယ္ထင္တယ္ မကိရယ္.
အဲဒါ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကလည္း ေဆးေတြဖ်န္းတာနဲ႔ တိုးလို႔ ေဆးရံုေရာက္သြားဆိုလား..
pS
မကိေရ သတိ၇ေနတယ္..
latharnya@gmail.com
မကိလိပ္စာေပးပါဦးေနာ္။
မကိဆီ ဖုန္းေလး ဆက္ျပီး အလည္လာခ်င္လို႔ပါ။
ထြက္ေျပးမွာလား း)))
Post a Comment